Când facem proiecții financiare și planificare financiară căutam cu siguranță acuratețe. Sună haios, însă TOCMAI DIN ACEST MOTIV este util să lucrăm cu scenarii; să identificăm ipotezele critice şi, pentru fiecare dintre ele, 1-2 scenarii mai mult sau mai puțin probabile și totuși plauzibile.
În plus, este important să căutam cauze determinante ale acestor scenarii. Din nou, limitați-vă la 1-2 factori posibili.
Acest exercițiu ne ajută să depășim distorsiuni mentale precum cea de confirmare, ancorare sau încredere excesivă. DOAR A LISTA SCENARII NU AJUTĂ deobicei; vom avea doar cateva tabele în plus undeva în raport sau prezentare.
Atunci când totuși aceste scenarii au asociate niște cauze, probabilitatea pe care o asociem cu acestea crește. Inconștient deabia acum considerăm acele scenarii cu adevărat. Ne este greu să considerăm scenarii prea generice.
Nu construiți însă scenarii exagerat de descriptive pentru a nu sfârși prin a le supraestima probabilitatea.
Exercițiul această ar trebui să fie explorativ și ne permite sa ocolim barierele noastre mentale (defensive și îngreunate de investiții personale, experiențe subiective etc).
Vă invit la o cafea virtuală să explorăm ce altceva este posibil pentru îmbunătățirea prognozelor https://lnkd.in/ejuKR96
Comments